De Dierenkliniek

Professionele zorg voor uw huisdier

Afspraak? Spoed?

Officiële HD en ED foto's

Wij zijn in het gelukkige bezit van het allernieuwste systeem op het gebied van röntgenontwikkeling. Met dit systeem kunnen we razendsnel de foto digitaal en haarscherp op ons computerscherm toveren. Foto’s zijn dan ook snel gemaakt en dat heeft als voordeel dat het dier niet lang op de röntgentafel hoeft te liggen. Zeker voor het maken van een lange serie foto’s als officiele heup- en elleboogfoto’s is dat heel prettig.

Wanneer zijn officiële HD en ED foto’s nodig?

Het is niet nodig om bij iedere hond officiële HD- en EDfoto’s te maken. Alleen als de hond een stamboom heeft en u met de hond wil fokken moeten deze foto’s worden gemaakt, afhankelijk van het ras van de hond. Bij de meeste honden gebeurt dit op minimaal 1-jarige leeftijd, bij de extra grote rassen pas vanaf 18 maanden. Kijk voor rasspecifieke informatie op de site van de raad van beheer

Moet mijn hond onder narcose?

Om kwalitatief goede HDfoto’s te maken moet de hond heel stil, kaarsrecht en met naar binnen gedraaide kniëen op zijn rug liggen. Voor veel honden is dat een hele moeilijke opgave en vaak raken ze daarvan ook in paniek. Voor EDfoto’s moet er een hele serie van 8 foto’s worden gemaakt waarbij de goede positionering ook nog nauw luistert. Reden om bij de meeste honden te kiezen voor een lichte sedatie, die gelijk na de fotosessie met een prikje ongedaan gemaakt kan worden. Zo kunnen we zowel de tijdsduur en de stralingbelasting goed in de hand houden.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Het maken van de foto’s kost voor een HD onderzoek (1 foto) 75 euro en voor het ED onderzoek (serie van 8 foto’s) 175 euro.
Daarnaast vraagt de Raad van Beheer een vergoeding voor het beoordelen van de HD foto een bedrag van 66,75 euro en voor de ED foto’s 80,05 euro. Deze worden door de praktijk geïnd en afgedragen aan de Raad van Beheer.
De kosten voor de sedatie van de hond zijn afhankelijk van het lichaamsgewicht, en liggen tussen de 45 euro (kleine hond) en 85 euro (zeer grote hond).