De Dierenkliniek

Professionele zorg voor uw huisdier

Afspraak? Spoed?

De Vaccicheck

Elk jaar roepen wij uw hond op voor de jaarlijkse vaccinatie. Die bestaat uit 2 delen: de ziekte van Weil en een combinatie van leverziekte, parvo en hondenziekte. Sinds kort hebben we de mogelijkheid om in huis via een bloedonderzoek eenvoudig en snel de hoeveelheid antistoffen tegen de laatste 3 hondenziektes bij uw hond te bepalen: de vaccicheck

Hiermee kunnen we nog beter op maat vaccineren. Het blijkt dat honden nadat ze de basisvaccinatie op eenjarige leeftijd hebben afgerond minstens 3 jaar, maar soms ook levenslang een goede bescherming tegen leverziekte, parvo en hondenziekte behouden.

De test

Voor het bepalen van de hoeveelheid antistoffen hebben we een klein beetje bloed nodig. Dit bloedmonster kunnen we op elk willekeurig moment afnemen en vervolgens minimaal 1 week bewaren. Omdat het een arbeidsintensieve test is, proberen we zoveel mogelijk monsters te verzamelen en streven we ernaar de test 1 x per week uit te voeren op woensdag. Op die dag is ook de uitslag bekend.

Hoe vaak moet er getest worden?

Als uit de test blijkt dat er voldoende antistoffen aanwezig zijn, hoeft er maar één keer in de 3 jaar getest worden. Ook na een vaccinatie hoeft er pas na 3 jaar getest te worden.

Waarom moet de hond dan toch 1 x per jaar gevaccineerd worden?

De test is beschikbaar voor 3 verschillende hondenziektes: leverziekte, parvo en hondenziekte. De ziekte van Weil is de 4e ziekte waar we tegen vaccineren. Dit doen we met een dood vaccin. Dit vaccin heeft slechts een werking van een jaar en moet daarom elk jaar herhaald worden.

Als u komt voor de jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil, kunnen we, als de hond eraan toe is, gelijk wat bloed afnemen voor de vaccicheck. U hoort dan zo snel mogelijk of de hond ook nog tegen de andere ziekten geënt moet worden. Dit doen we dan tegen gereduceerd tarief.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de vaccicheck inclusief de bloedafname zijn 47,50 euro. Dit is exclusief een consult, maar als de hond komt voor zijn jaarlijkse ziekte-van-Weil-vaccinatie, wordt dit consult niet gerekend. Als de hond daarna toch nog gevaccineerd moet worden kost dit 10 euro extra.