De Dierenkliniek

Professionele zorg voor uw huisdier

Afspraak? Spoed?

Vuurwerk ... daar kunnen honden en katten bang van worden

Het einde van het jaar komt weer in zicht en daarmee een moeilijke tijd voor onze huisdieren. Nu al krijgen we telefoontjes van klanten die ons vragen wat ze kunnen doen in de komende maand voor hun geliefde viervoeter, die bij elk hard geluid bibberend bij de baas op schoot kruipt of de hele dag ónder de bank ligt in plaats van erop en er zelfs niet voor hun lievelingsmaaltijd onderuit wil komen.

Hoe reageer ik als baas op het angstige gedrag van mijn hond of kat?

Maak een verstopplek, zodat jouw dier zich kan terugtrekken wanneer het dat wenst.
Zorg voor een aangename omgeving: doe de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet de radio of televisie aan; dit dempt het geluid en maakt de lichtflitsen minder zichtbaar.
Steun je dier, maar doe dat vooral door er gewoon te zijn. Negeer in elk geval onzeker gedrag zoals bibberen, hijgen, janken/miauwen. Aaien mag wel en dicht tegen de baas aanzitten geeft uw hond of kat een veilig gevoel. Zie voor meer informatie ook myhappypet.

Adaptil- en Feliway-verdampers

Dit zijn twee middelen in de categorie feromonen, stoffen die respectievelijk de hond en de kat een fijn gevoel geven, alsof ze weer veilig bij de moeder in het nest liggen. Het kan helpen om de angst voor vuurwerk wat af te laten nemen, maar het zal zeker voor oudjaarsavond niet afdoende werken.

Zylkene capsules

Vanaf nu kunt u beginnen met Zylkene capsules. Deze bevatten een stofje dat ook in de moedermelk van de hond voorkomt en een geruststellend gevoel geeft. 1-2 weken na het beginnen te geven van de capsules moet de hond al een stuk relaxter zijn. Ditzelfde stofje zit ook in een speciaal voer van Royal Canin, het calmdiet, wat ook voor katten beschikbaar is.

Oudejaarsavond

Voor oudejaarsavond en de dag daarvoor kunnen we pilletjes (alprazolam) voorschrijven die de hond echt laten ontspannen zonder dat ze heel erg slaapverwekkend zijn. Het beste is, zeker bij hele nerveuze dieren, om daar al 2 dagen van tevoren mee te beginnen en eventueel op oudejaarsavond zelfs nog een extra dosering te geven. Uitgebreide informatie en de op uw hond afgestemde dosering kunt u bij ons aan de balie krijgen. Belangrijk is dat wij het gewicht van de hond of kat weten, zodat wij de medicatie goed kunnen berekenen.
Laat op tijd (voor 22.00 uur) uw hond goed uit en zorg ervoor dat uw kat binnen is, Sluit het kattenluik en ook de ramen en zorg ervoor dat als u om 12 uur naar buiten gaat, er geen viervoeter ontsnapt!